Resultats de la cerca bàsica: 586

111. escarbotar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Llevar (una prominència), desgastar o llevar una part (d'alguna cosa), fregant, gratant, raspant, etc. Gratant-me, afaitant-me, m'he escarbotat un gra. Jugant amb el ganivet va escarbotar la vora del plat. [...]
112. lasanya
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat format per capes de pasta de farina de forma quadrada o allargada i carn picada o verdura, cuinat amb salsa i formatge. Peça plana de pasta alimentosa de farina per a fer lasanya. [...]
113. sopa
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Tros de pa xopat de brou o altre líquid. Mullar-se algú com una sopa. Borratxo com una sopa. Plat fet amb pa tallat a llesquetes fines, a trossets, bullit o escaldat amb brou o altre líquid, com aigua assaonada, llet, etc. Sopes d'all. Plat anàleg en què el pa és [...]
114. excel·lència
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Qualitat d'excel·lent. per excel·lència En grau eminent. Aquest plat representa per excel·lència la nostra gastronomia. El tigre és el felí per excel·lència. Tractament d'honor donat als ambaixadors, ministres, prelats, eclesiàstics, etc. Sa [...]
115. darreria
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Darrer període de la durada d'una cosa. La darreria del món. Es mor, ja és a les darreries. a la darreria de A l'acabament de. A la darreria de l'hivern. Plat darrer d'un àpat. [...]
116. pizza
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Plat d'origen italià preparat amb una base de massa de pa ordinàriament rodona, coberta amb salsa de tomàquet, formatge fos i espècies, guarnida amb altres ingredients com olives, anxoves, etc. En aquest restaurant fan unes pizzes molt bones. [...]
117. brandada
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Oscil·lació d'un cos que branda. Oscil·lació transversal d'una nau. Plat preparat amb bacallà esmicolat, posat prèviament en remull amb alls, que es lliga amb oli d'oliva, llet i julivert fins a aconseguir la consistència d'un puré. [...]
118. ensalivar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Secretar saliva en abundància. Agafar salivera a la vista d'una cosa gustosa. Ens van portar un plat d'arròs que feia ensalivar. Mullar de saliva. Em fa angúnia ensalivar els segells. Ensaliva't les mans abans d'agafar l'eina. [...]
119. entrant
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
setmana entrant. Part entrant. Plat que se serveix a taula, llevat de l'olla o bullit. Per dinar mengem escudella, carn d'olla i dos entrants. Primer plat d'un àpat. Començarem el dinar amb un entrant lleuger. a l'entrant A l'entrada. A l'entrant del carrer. [...]
120. ditada
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cop de dit. Va fer caure el plat de la balança amb una ditada. Porció d'una cosa que hom pot emportar-se adherida a un dit. Una ditada de mel, de llard. Senyal o taca que deixa sobre una cosa el contacte d'un dit. El mirall és ple de ditades. [...]
Pàgines  12 / 59 
<< Anterior  Pàgina  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  Següent >>